KNVB wil huidige voetbalseizoen niet meer afmaken

De KNVB laat weten dat het huidige seizoen in de Eredivisie niet wordt uitgespeeld, dus ook niet na 1 september. Hetzelfde geldt voor de Eerste Divisie.

Volgens de Europese voetbalbond UEFA had de Eredivisie uiterlijk in augustus moeten worden besloten, maar dat is onmogelijk door de verlenging van de corona-maatregelen van het kabinet tot 1 september. „ Naar aanleiding daarvan heeft het bestuur betaald voetbal het voornemen de competitie 19/20 niet verder uit te spelen. Op basis van het besluit vandaag van de regering, treedt de KNVB in overleg met UEFA. Waarna het besluit wordt genomen. Vrijdag komen vervolgens de clubs en andere betrokkenen samen om de consequenties daarvan te bespreken”, schrijft de voetbalbond in een verklaring.

De KNVB zegt snel in overleg te gaan met de Europese federatie UEFA. Daarna wil het stichtingsbestuur van de voetbalbond het besluit bekrachtigen. De KNVB komt vrijdag bijeen met alle profclubs om de consequenties van het beëindigen van de Eredivisie en eerste divisie te bespreken.

Dilemma voor KNVB

Zo moet de KNVB beslissen of de Eredivisie en Eerste Divisie een kampioen verdienen. De bond moet ook ploegen aanwijzen die volgend seizoen aan de Champions League en Europa League mogen deelnemen. Degraderen er clubs uit de Eredivisie en promoveren er ploegen vanuit de eerste divisie?

In de Eredivisie leidde Ajax op doelsaldo op het moment dat de competitie werd stilgelegd. AZ heeft net zoveel punten als de Amsterdamse club. RKC bezette de laatste plek in de Eredivisie, met vier punten achterstand op ADO Den Haag en zeven op Fortuna Sittard. In de Eerste Divisie had Cambuur de eerste plek in de handen.

Ajax: ’Betreurenswaardig maar onvermijdelijk’

Ajax heeft begrip voor het kabinetsbesluit om tot 1 september geen wedstrijden in het betaalde voetbal toe te staan vanwege de coronapandemie. „Hoewel Ajax dit betreurt, overheerst het begrip dat dit besluit onvermijdelijk was, in het belang van de nationale gezondheid”, laat de regerend landskampioen weten op de website.

Kort na de persconferentie van premier Mark Rutte verklaarde de KNVB dat de bond van plan is om het seizoen in het betaalde voetbal niet meer te hervatten. Ajax gaat daar inhoudelijk nog niet op in. „Op korte termijn volgt duidelijkheid wat het betekent voor supporters die reeds kaarten voor de resterende wedstrijden van dit seizoen hebben aangeschaft”, meldt Ajax nog wel.

Het besluit dat er voorlopig nog geen publieksevenementen mogen worden georganiseerd komt volgens de Amsterdamse club niet onverwacht. „Ajax en de andere clubs waren dan ook al in overleg om te komen tot een gezamenlijke, uniforme aanpak voor alle supporters van alle eredivisieclubs.”

Ajax pleitte bij monde van directeur voetbalzaken Marc Overmars op 1 april al voor een onmiddellijke beëindiging van de competitie vanwege de enorme impact van de coronacrisis op de samenleving en op de voetbalwereld. „De eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf”, sprak hij toen al onomwonden.

De KNVB zal deze week in overleg treden met de UEFA waarna het formele besluit wordt genomen om de competitie in de eredivisie en eerste divisie definitief stop te zetten. Vrijdag volgt overleg met alle clubs en andere betrokkenen over de gevolgen van deze maatregel.

PSV-directeur Gerbrands ’niet verrast’

Directeur Toon Gerbrands van PSV zag wel aankomen dat het kabinet geen toestemming zou geven het betaalde voetbal snel te hervatten. „Bij PSV heerst unaniem het begrip over het belang van de nationale gezondheid” zegt hij. „Het besluit dat er voorlopig niet gespeeld kan worden komt niet onverwacht.”

PSV was al voorstander om de Eredivisie niet meer te hervatten, net als Ajax, AZ en een serie laaggeklasseerde clubs in de Eredivisie. „PSV en de andere clubs waren al enige tijd in overleg met de Eredivisie om te komen tot een gezamenlijke, uniforme aanpak voor alle supporters van alle Eredivisieclubs”, zegt Gerbrands. „We zullen zeker met onze supporters meedenken. In dat kader wisselen wij van gedachten met het PSV Klankbord, een afvaardiging van verschillende supportersgroepen. Maar we hopen met oog op de toekomst van PSV ook op enig begrip, om samen uit deze onzekere periode te komen.”

Feyenoord heeft begrip voor ’onvermijdelijk besluit’

Feyenoord snapt dat het kabinet alle wedstrijden in de Eredivisie tot 1 september heeft verboden vanwege het coronavirus. De club betreurt dat de competitie niet meer wordt afgemaakt, maar noemt het voornemen van de KNVB om het seizoen vrijdag officieel te beëindigen ’onvermijdelijk.’

Voor Feyenoord komen de beslissingen niet onverwacht. De nummer drie van de eredivisie en bekerfinalist praat vrijdag met de KNVB en alle profclubs over de gevolgen van het besluit om de eredivisie niet meer te hervatten.

Feyenoord laat weten dat alle profclubs tot gezamenlijke standpunten willen komen, ook wat betreft een tegemoetkoming voor supporters. Feyenoord wil alle seizoenkaarthouders en bezitters van kaartjes voor losse wedstrijden hier in mei over informeren.

17,003 thoughts on “KNVB wil huidige voetbalseizoen niet meer afmaken